Aloita tästä

aloitatasta-2-1500Areiopagi on luonnontieteen, filosofian ja teologian suhteisiin keskittyvä verkkolehti, jonka tarkoitus on lisätä ymmärrystä eri maailmankatsomusten välillä sekä tarjota välineitä niiden arviointiin. Tälle sivulle olemme koonneet muun muassa 12 artikkelia, joiden avulla pääset sisään tämän keskustelun mielenkiintoiseen maailmaan.

Myytinmurtoartikkelit

Jopa akateemisessa keskustelussa kuulee vielä myyttejä tieteen ja uskon historiasta, jotka varsinaisessa historiantutkimuksessa on osoitettu vääriksi jo vuosikymmeniä sitten. Areiopagilla on ilmestynyt artikkeleita, jotka kumoavat joitakin näistä myyteistä:

 1. Litteän maan myytti: keskiajan kirkko tiesi maan palloksi viimeistään 700 vuotta ennen KolumbustaScreenHunter_01 Feb. 23 20.08 (Diplomi-insinööri Tuomas Kangasniemi)
 2. Järkyttävä totuus inkvisitiosta (Yliopistonlehtori, dosentti Olli-Pekka Vainio)

Lisäksi Areiopagi on julkaissut yhdessä Kirjapajan kanssa suomeksi koko joukon tieteenhistoriaan liittyviä vääriä käsityksiä oikovan kirjan Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta. Voit tutustua kirjaan täällä ja lukea siitä Kuopion piispa Jari Jolkkosen kirjoittaman artikkelin täältä.

Videohaastattelussamme Espoon piispa Tapio Luoma vastaa myös kysymykseen, miksi monien mielestä tieteen ja uskonnon välillä on sotatila:

Uskon ja tieteen suhde

Mitä uskon ja tieteen suhteesta tavallisesti ajatellaan? Entä mikä malli uskon ja tieteen suhteesta on järkevin? Näissä artikkeleissa esitellään joitakin yleisiä kysymyksiä ja kiinnostavia henkilöitä.

 1. Mitä lukiolaiset ajattelevat uskosta ja tiedosta?Tieteen ja uskonnon dialogi kansi 200 Uskonnontutkijat Veera Nordman ja Laura Kilpeläinen
 1. Teologia ja luonnontiede ovat antaneet toisilleen paljon (Piispa Tapio Luoma)
 1. Miksi ylipäätään keskustella tieteen ja uskonnon suhteesta? Teologian tutkija Rope Kojonen
 1. Usko ja tiede dialogissa: raportti Areiopagin seminaarista sekä tilastoja. Rope Kojonen ja tutkija Miikka Niiranen

Areiopagi on julkaissut tätä aihepiiriä käsittelevän kirjan Tieteen ja uskonnon dialogi, jonka on kirjoittanut Oxfordin yliopiston tieteen ja uskonnon tutkimuksen professori Alister McGrath. Tutustu kirjaan täällä.

McGrath vieraili Areiopagin kutsusta Suomessa seminaarissamme, josta tehtyihin videoihin voit tutustua YouTube-kanavallamme.

Lisäksi haastattelimme McGrathia tieteen ja uskonnon kysymyksistä. Voit katsoa haastatteluvideot Areiopagin Vimeo-kanavalta. Tässä näyte videoista:

Jumalauskon järkevyys sekä järjen ja tieteen rajat

Onko usko vain tiedon puutetta vai voiko uskolla olla myös jotain tekemistä tiedon kanssa? Nämä artikkelit tutkivat alueita, joissa usko ja järki kohtaavat.

 1. Onko usko tiedon puutetta? Olli-Pekka Vainio
 1. ”Voidaanko Jumalan olemassaoloa todistaa tieteen avulla?” Keskustelu lukiolaisten uskoa ja tietoa koskevista kysymyksistä. Rope Kojonen
 1. Kosminen hienosäätö. Fyysikko Vesa Palonen
 1. Näin derivaatan keksijä päätteli Jumalan olemassaolon. Filosofian ylioppilas Tuukka Malkki
 1. Onko tiedeuskovaisuus itsensä kumoavaa? Rope Kojonen
 1. Neljä periaatetta tiedeuskovaisuuden välttämiseksi tieteen popularisoinnissa. Professori Jeroen De Ridder

kansiTästä aihepiiristä julkaisimme syksyllä 2016 seminaarimme yhteydessä professori Mikael Stenmarkin kirjan Tiedeusko ja todellisuuden rajat. Se käsittelee kriittisesti skientismiksi tai tiedeuskoksi kutsuttua filosofista ajattelutapaa.

Mikäli sinua kiinnostavat erityisesti Areiopagilla arvioidut kirjat, voit lukea kaikki arviot tämän linkin takaa. Samoin kaikki vieraskynät löytyvät tämän linkin takaa.

Jos haluat lukemisen lomassa tai lukemisen sijaan vain kuunnella ja katsella, Areiopagilla on myös aiheitamme käsitteleviä videoita YouTubessa ja Vimeossa. Lisäksi Areiopagi on Facebookissa ja Twitterissä. Tykkää ja seuraa! Voit myös tilata viikottaiset kirjoituksemme suoraan sähköpostiin.

Tervetuloa mukaan!

Ylös