Suodata artikkeleita

Kaikki artikkelit

17.4.2025 Vieraskynä,

Mitä ovat maailmankuvat?

Maailmankuvien ymmärtäminen on tärkeää, koska ne ovat osa nyky-yhteiskunnan moninaisuutta, osa inhimillisen ymmärryksen perustaa ja tarjoavat vaihtoehtoisia tapoja ymmärtää maailmaa. Tässä kirjoituksessa Lauri Snellman tarkastelee maailmankuvan käsitettä.

Lue koko artikkeli

5.3.2025 Artikkeli, Kirja-arvio,

Maailma on outo: Peter Harrisonin ja David Bentley Hartin kirjojen arviointia

Professori Olli-Pekka Vainio arvioi esseessään kahta tuoretta kirjaa, jotka käsittelevät luonnollisen ja yliluonnollisen suhdetta. Peter Harrisonin Some New World esittää, että oman aikamme sekularismi on pohjimmiltaan uskonnollista ja David Bentley Hartin All Things Are Full of Gods arvioi sitä, missä keskustelu tietoisuuden luonteesta meni pieleen.

Lue koko artikkeli

18.2.2025 Artikkeli,

Muinaisen Lähi-idän vasallisopimukset ja Israelin ja Jahven välinen liitto

Ovatko Pentateukin liitto Israelin ja Jahven välillä kopioitu muinaisen Lähi-idän vasallisopimuksista? Jos jotakin on kopioitu, voidaanko se ajoittaa kyseiselle ajalle? Lähes kaikki nykyiset tutkijat allekirjoittavat, että muinaisen Lähi-idän vasallisopimukset ovat vaikuttaneet Pentateukin liittoon Jahven ja Israelin välillä. Tässä kirjoituksessa tuodaan esille asiaan liittyvää akateemista keskustelua.

Lue koko artikkeli

17.10.2024 Artikkeli,

Efektiivinen altruismi ja kristillinen etiikka: onko tehokkaan maailmanparantamisen taustalla epäilyttävä ideologia? Osa 2

Efektiivinen altruismi on 2000-luvun alussa syntynyt ajattelutapa ja liike, joka tähtää tehokkaaseen auttamiseen. Artikkelimme ensimmäisessä osassa käsittelimme suuntauksen perusajatuksia. Toisessa osassa keskitymme tehokkaan auttamisen filosofiassa heijastuvaan utilitaristiseen etiikkaan ja sen suhteeseen kristilliseen etiikkaan.

Lue koko artikkeli

17.10.2024 Artikkeli,

Efektiivinen altruismi ja kristillinen etiikka: onko tehokkaan maailmanparantamisen taustalla epäilyttävä ideologia? Osa 1

Efektiivinen altruismi on 2000-luvun alussa syntynyt ajattelutapa ja liike, joka pyrkii parantamaan maailmaa tehokkaasti. Se hyödyntää tilastoja ja tieteellistä tutkimusta siitä, missä ja miten mahdollisimman monien ihmisten (ja myös eläinten) hyvinvointia voidaan edistää. Alun perin sekulaarin liikkeen tunnetuilla edustajilla on myös joitakin kristinuskon näkökulmasta kyseenalaisia näkemyksiä, mutta haittaako se?

Lue koko artikkeli

1.10.2024 Vieraskynä,

Onko aika harkita uudelleen ”pahan arkipäiväisyyden” käsitettä?

Hannah Arendtin varoitusta “pahan arkipäiväisyydestä” pidetään yleisesti hyvänä muistutuksena siitä, että tavallisetkin ihmiset kykenevät pahaan, ja tarvitaan jatkuvaa työtä sen eteen, etteivät holokaustin kaltaiset hirmuteot koskaan toistuisi. Matthew Sharpe väittää kuitenkin tässä artikkelissa, ettei Arendtin analysoima natsirikollinen Adolf Eichmann ollut lainkaan ”arkipäiväinen”, ja tapauksen opetuksena onkin pahan petollinen luonne.

Lue koko artikkeli

10.9.2024 Vieraskynä,

Sivistyksen ja Kantin juhlavuosien jäljillä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julistanut vuoden 2024 sivistyksen teemavuodeksi. Sattumalta kyseessä on myös filosofi Immanuel Kantin syntymän 300. muistovuosi. Molempia aiheita vaalittiin heinäkuussa 2024 Ikaalisten puistofilosofiassa, jossa pidin esityksen sivistyksestä ja Kantista. Koska esitykseni lähteet tulevat lähelle Areiopagilla käsiteltyja kysymyksiä, työstin siitä sivustolle oman version. Käsittelen ensin Kantin radikaalia universalismia, sitten hänen taide- ja tiedekäsityksiään, minuuden filosofiaa sekä Kantin uskontoajattelua. Näistä etenen lopuksi keskusteluun sivistyksen merkityksestä.Lue koko artikkeli

Ylös