Seminaari: Tiedeusko ja todellisuuden rajat

kansiAreiopagi järjestää kolmivuotisen projektinsa viimeisen seminaarin 13.-14. lokakuuta 2016. Sen teema on tiedeusko eli skientismi ja sen kritiikki. Seminaarin pääpuhujaksi saapuu Uppsalan yliopiston teologisen tiedekunnan uskonnonfilosofian professori Mikael Stenmark. Seminaarin yhteydessä julkaistaan Stenmarkin teos Tiedeusko ja todellisuuden rajat.

Seminaarin paikkana on Helsingin yliopiston päärakennuksen pieni juhlasali (Fabianinkatu 33). Seminaarin yhteydessä Areiopagi ja Kirjapaja julkaisevat suomeksi Stenmarkin kirjan Tiedeusko ja todellisuuden rajat, (kääntänyt Kirsi Nisula, alkuteos Scientism: Science, Ethics and Religion, Ashgate 2001). Lue kirjan kuvaus tästä.

Seminaarin toinen ulkomainen puhujavieras on hollantilainen filosofian professori Jeroen de Ridder Amsterdamin vapaasta yliopistosta. De Ridder on erikoistunut skientismin tutkimukseen.

Ote Stenmarkin kirjan kansista.

Ote Stenmarkin kirjan kansista.

Seminaari on maksuton. Istumapaikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Kahvituksia varten pyydämme ilmoittamaan tulostasi tämän linkin kautta.

Seminaarin yhteistyökumppanina on Suomen Akatemian huippuyksikkö Järki ja uskonnollinen hyväksyminen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.

Ohjelma:

Torstai 13.10.

10.30-12 Mikael Stenmark Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7). Haastattelijana dosentti Aku Visala

14.00 Tervetulotoivotus (pieni juhlasali, Fabianinkatu 33)

14.15-15.30 Mikael Stenmark: Tiedeuskon eri muodot. Kommentti: professori Leila Haaparanta

15.30-16.15 Kahvitarjoilu

16.15-17.30 Jeroen de Ridder: Tiedeusko tieteen popularisoinnissa. Kommentti: professori Outi Krause

Perjantai 14.10.

9.30-11.00 Mikael Stenmark: Tiedeusko ja maailmankuva. Kommentti: yliopistonlehtori Tuomas Tahko

11.00-12.30 Lounas

12.30-14.00 Jeroen de Ridder: Tiedeuskon kritiikki tiedettä arvostaen. Yleisökeskustelua

14.00-14.45 Kahvitarjoilu

14.45-16.30 Paneelikeskustelu: Tiede ja arvot. Professori Anne Pessi, professori Markku Kulmala, professori Leila Haaparanta. Puheenjohtajana dosentti Aku Visala.

Seminaarille on luotu on myös oma tapahtumansa Facebookissa, ja vapaasti jaettavissa oleva juliste. Muun muassa näiden kautta voit halutessasi levittää tietoa seminaarista. Seminaarin ohjelman englanniksi voi lukea tältä sivulta.

Tervetuloa!

Päivitys 1.11. 2016: Seminaari videoitiin ja videot ovat katsottavissa YouTube-kanavallamme.

Puhujat

Mikael Stenmark

Mikael Stenmark

Mikael Stenmark on Uppsalan yliopiston uskonnonfilosofian professori, ja hän toimi Uppsalan teologisen tiedekunnan dekaanina vuosina 2008-2014. Stenmarkin tutkimukset keskittyvät luonnontieteen, filosofian ja teologian väliseen keskusteluun. Hänen tutkimuksensa on palkittu John Templetonin säätiön palkinnolla 1996.

MvdB 14-D7044

Jeroen De Ridder

 

Jeroen de Ridder toimii filosofian apulaisprofessorina Amsterdamin vapaassa yliopistossa Alankomaissa. Hänen tutkimusalueitaan ovat tietoteoria, tieteenfilosofia ja uskonnonfilosofia. Hän toimii parhaillaan ”tiede skientismin tuolla puolen” tutkimushankkeen yhtenä johtajana. Projektia rahoittaa Templeton World Charity Foundation. De Ridderin vieraskynäkirjoituksen Areiopagilla voi lukea täältä.

 

Leila Haaparanta

Leila Haaparanta

Leila Haaparanta on Tampereen yliopiston filosofian professori ja teoreettisen filosofian dosentti Helsingin yliopistossa. Haaparanta on toiminut aiemmin tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa sekä akatemiatutkijana. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita kirjoja, muun muassa Frege’s Doctrine of Being (Acta Philosophica Fennica, 1985), Mind, Meaning and Mathematics (Kluwer, 1994), The Development of Modern Logic (Oxford, 2009) sekä Categories of Being: Essays on Metaphysics and Logic (yhdessä H. J. Koskisen kanssa, Oxford 2012). Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat muun muassa logiikan historia sekä nykyajan analyyttinen filosofia, epistemologia, metafysiikka, mielenfilosofia, kielifilosofia, uskonnonfilosofia ja pragmatistinen filosofia. Hän kuului European Society of Analytic Philosophy -seuran ohjausryhmään vuosina 2007 – 2011. Hän kuuluu kutsuttuna jäsenenä Suomen Tiedeakatemiaan ja Euroopan Akatemiaan.

 

199px-Markku_Kulmala

Markku Kulmala

Markku Kulmala on fysiikan professori Helsingin yliopistossa, jossa hän johtaa fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastoa. Kulmala toimii myös Suomen Akatemian huippuyksikön The Centre of Excellence in Atmospheric Science – From Molecular and Biological processes to The Global Climate sekä pohjoismaisen huippuyksikön Cryosphere-atmosphere interactions in a changing Arctic climate, CRAICC, johtajana. Kulmala on palkittu tutkimukseen liittyvistä ansioistaan Suomen tiedepalkinnolla vuonna 2003 sekä kansainvälisen aerosoliseuran International Aerosol Fellow -palkinnolla 2004, Euroopan geofysiikan unionin Wilhelm Bjerkenes -mitalilla 2007 ja aerosolitutkimuksen alan merkittävimmällä Fuchs Memoria -palkinnolla 2010. Kulmala on Thomson Reutersin Web of Sciencen viittausindeksin mukaan maailman viitatuin geotieteiden tutkija 1.5. 2011 alkaen.

AnnePessi

Anne Pessi

Anne Pessi on toiminut kirkkososiologian professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodesta 2012 lähtien. Samoin vuodesta 2012 alkaen hän on ollut Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Pessi on saanut useita kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja, kuten Nils Klim -palkinnon (vuonna 2008) ja Jutikkala-palkinnon (vuonna 2013). Hänelle myönnettiin ISTR:n (International Society for Third-Sector Research) kansainvälinen väitöskirjapalkinto vuonna 2006. Pessi on työskennellyt tutkijana esimerkiksi Bostonin yliopistossa ja London School of Economicsissa. Syksyn 2013 hän työskenteli Tobis fellow’na UC Irvinessa, Kaliforniassa ja kevään 2016 Stanfordin yliopistossa, Kaliforniassa.

Outi Krause

Outi Krause

Outi Krause on Aalto-yliopiston teknillisen kemian emeritaprofessori. Hän on työskennellyt muun muassa kemian tekniikan korkeakoulun dekaanina, Teknillisen korkeakoulun vararehtorina, tutkijana Eindhovenin yliopistossa sekä Neste Oy:n palveluksessa. Krause toimi ympäristöystävällisempien bensiinikomponenttien valmistusta tutkivassa työryhmässä ja tästä työstä ryhmälle myönnettiin Suomalainen insinöörityöpalkinto vuonna 2003.

Tahko

Tuomas Tahko

Tuomas Tahko on filosofian tohtori ja teoreettisen filosofian dosentti. Hän toimii yliopistonlehtorina ja akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa, erikoisaloinaan metafysiikka ja tieteenfilosofia. Tahko on toiminut tutkijana muun muassa Durhamin ja New Yorkin yliopistoissa sekä toimittanut teoksen Contemporary Aristotelian Metaphysics (Cambridge, 2012) ja kirjoittanut kirjan An Introduction to Metametaphysics (Cambridge, 2015). Tahkon vieraskynän Areiopagilla voi lukea täältä.

 

Kuvat:
Iso kuva: Siyan Ren@Unpslash.com. CC0.
Markku Kulmala, Teemu Rajala@Wikimedia Commons. CC BY 3.0

 

Ylös