Ajankohtaista / Toimitus / 16.2.2016

Piispa Tapio Luoma Areiopagin videohaastattelussa

Tammikuussa haastattelimme Espoon piispaa Tapio Luomaa tieteen ja uskon suhteesta. Nyt haastattelu on valmiina katsottavaksi.

Tapio Luoma on niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat ehtineet opiskella tohtoriksi tieteen ja uskonnon suhteesta. Hänen väitöskirjansa Incarnation and Physics (Oxford University Press, 2002) aiheena oli skotlantilaisen professorin Thomas F. Torrancen näkemys teologian ja luonnontieteiden suhteista. Lisäksi hän on kirjoittanut aihepiiristä artikkeleita eri julkaisuihin, viimeksi kirjaan The Blackwell Companion to Science and Christianity (Wiley-Blackwell, 2012).

Piispaa voi siis suurella syyllä kutsua aihepiirimme kannalta asiantuntijaksi. Sen vuoksi halusimmekin tiedustella hänen mielipiteitään meitä ja lukijoitamme kiinnostavista kysymyksistä. (Samasta syystä muuten pyysimme häneltä aikoinaan vieraskynän, jonka voit lukea täältä.)

Istutimme kiireisen miehen kameroiden eteen ja esitimme muutamia visaisia kysymyksiä aiheista, jotka Areiopagin sivuilla ahkerasti esiin ponnahtelevat. Haastattelun videot löytyvät Areiopagin Vimeo-profiilista (kyllä, YouTube-kanavamme lisäksi meillä on nyt Vimeo-profiili). Tässä artikkelissa näet muutamia maistiaisia sekä lopuksi soittolistan kaikista videoista. Videot koostuvat kaikkiaan 12 kysymyksestä, joiden kesto yhteensä on vajaat parikymmentä minuuttia.

Kysymyssarjan ensimmäinen video käsittelee väitettä uskonnon ja tieteen sotatilasta. Tässä Luoman vastaus: (suurenna video tarvittaessa koko ruudun kokoiseksi)

Kysymyssarjan neljännessä videossa kysytään ”Onko juutalais-kristillisellä jumalakäsityksellä ollut merkitystä luonnontieteen kehityksen kannalta?” Katso Luoman vastaus tästä alta:

Sarjan kuudes kysymys kuuluu: ”Miksi tieteen ja uskonnon dialogia tarvitaan?” Katso Luoman napakka vastaus alta.

Voit katsoa Luoman haastattelun kaikki videot klikkaamalla itsesi soittolistaan Vimeossa. Antoisia katseluhetkiä!

PS. Muista myös, että kaikki tammikuun seminaarin videot ovat katseltavissa nyt YouTubessa: torstaipäivän ja perjantain soittolistoina.

 

Kuva: Mario Calvo@Unsplash.com. CC0.

Ylös