Ajankohtaista / Rope Kojonen / 19.6.2018

Areiopagin uusi julkaisuaikataulu

Areiopagi on toiminut nyt jo viiden vuoden ajan, ja on tullut aika uudistua hieman. Kerromme tässä, miltä lehden julkaisuaikataulu tulevaisuudessa näyttää, ja millainen tausta tällä on.

Aloitimme Areiopagi -verkkolehden toiminnan vuonna 2013 uudistaaksemme suomenkielistä keskustelua uskosta ja tieteestä popularisoimalla aiheesta tehtyä kansainvälistä tutkimusta. Lehden vakituisen toimituksen jäsenet ovat pysyneet suurelta osin samoina, osin vaihtuneet. Pääsääntöisesti olemme kuitenkin pystyneet tuottamaan joka viikolle uuden tutkimukseen perustuvan artikkelin. Tätä kirjoittaessa artikkeleita on kaikkiaan 260! Kun artikkelien keskipituus lasketaan yhteen, tulee tästä jo yli tuhannen A4-sivun verran tasokasta tekstiä. Lisäksi Areiopagi on järjestänyt tapahtumia, käännättänyt suomeksi neljä laadukasta kirjaa sekä julkaissut podcastia ja videoita.

Lehden taloudelliset resurssit ovat kuitenkin vähentyneet John Templetonin säätiön rahoittaman hankkeen loppumisen myötä, ja tämä on näkynyt tämän kevään julkaisuaikataulussa. Uusien laatuartikkelien hankkimisessa ja arvioinnissa on mittava työ, eikä siihen ole päästy tänä keväänä joka viikolla. Kannatusjäsenten hiljalleen kasvava tuki ja muu saamamme pieni mutta kasvava rahoitus riittää juuri ja juuri lehden pitämiseen pinnalla, mutta ei samanlaiseen julkaisutahtiin tai uusiin avauksiin. Jotain on siis tehtävä.

Toimituksella on edelleen vahva näkemys, että lehden näkökulmia tarvitaan. Vaikka Areiopagilla on ollut suuri vaikutus, eivät tutkimuksesta popularisoidut näkökulmat ole kuitenkaan vielä lyöneet läpi kaikkialla. Artikkelien arkistosta voisi toki olla mittavaa apua, vaikka vakituinen julkaisutoiminta loppuisi heti. Keskustelun elävänä pitäminen vaatii kuitenkin jatkuvaa julkaisutoimintaa. Maailmalla (ja kotimaassamme) tuotetaan jatkuvasti uutta hyvää tutkimusta lehtemme aiheista, ja haluamme olla jatkossakin popularisoimassa sitä.

Päätimme siis toimituksen kesäpalaverissa uudistaa Areiopagin julkaisutahtia. Syksystä alkaen julkaisemme kuukaudessa kolme juttua: yhden pitkän artikkelin, yhden lyhyemmän puheenvuoron ja yhden podcastin. Lukijat ovat tottuneet odottamaan Areiopagilta pitkiä ja syvällisiä artikkeleja, ja niiden julkaisu siis jatkuu, vain hitaammalla tahdilla kuin aikaisemmin. Näiden rinnalla jatkamme myös paljon kiitosta saanutta podcastia uusilla aiheilla.

Lyhyet puheenvuorot ovat uusi avaus. Nämä tulevat olemaan esimerkiksi kommentteja lehden aiheisiin ja ajankohtaiseen keskusteluun liittyen sekä kirja-esittelyjä. Lyhyet kirjoitukset tulevat olemaan noin yhden A4-sivun mittaisia, kun nykyiset artikkelit ovat pääsääntöisesti neljän tai viiden sivun mittaisia. Nämä voivat toivoaksemme jopa parantaa lehden vetoavuutta, sillä kaikki lukijat eivät nykyiselläänkään ehdi lukea uutta pitkää artikkelia joka viikko. Lyhyiden kirjoitusten avulla voimme toivoaksemme tarttua myös ajankohtaisiin ilmiöihin entistä paremmin – toki edelleen vankkaan tutkimustietoon perustuen. Toiveenamme on, että lyhyiden kirjoitusten kautta voimme houkutella myös uusia lukijoita perehtymään aiheeseen paremmin pitkien artikkeliemme kautta.

Esimerkiksi elokuun suunniteltu julkaisuaikataulumme näyttää nyt tältä: 14.8. artikkeli, 21.8. podcast, 28.8. kommenttikirjoitus.

Miltä muutos vaikuttaa teistä lukijoista? Otamme mielellämme palautetta vastaan.

Kuva: Carlos ZGZ@Flickr.comCC BY-NC 2.0.

Ylös