Ajankohtaista / Miikka Niiranen / 21.3.2014

Dialogos – usko ja tiede katsomusten torilla

Ne, ketkä seuraavat Areiopagin facebook-ryhmää, saattavat muistaa pitkin kevätkautta sinne ripotellut mainospalat ”maailmankatsomuskampanjasta” ja siihen liittyvästä lehdestä. Mistä on kyse?

Kampanjassa on kysymys 15 eri kristillisen järjestön ja mediatalon projektista ”Maailmankatsomukset puntarissa”, jonka pyrkimyksenä on tarjota rakentava puheenvuoro kristillisen maailmankatsomuksen perusteista ja kutsua erityisesti akateemisessa maailmassa dialogiin niitä, jotka eivät vakaumuksessaan kristinuskon perusteita jaa.

Kevään keskustelunherättelyssä on kaksi haaraa. Ensimmäiseen kuuluvat tieteen ja uskon suhteita käsitteleviä keskusteluja järjestävän Veritas Forumin tilaisuudet, joista voi hakea lisätietoa täältä.

Kampanjan toinen haara ja tämän esittelytekstin aihe on teemalehti nimeltä Dialogos – usko ja tiede katsomusten torilla. Sen julkaisijoina toimivat mainitut järjestöt, ja kirjoittajina on joukko kristittyjä professoreita, dosentteja, tohtoreita ja lisäksi meitä muita tavallisia kuolevaisia, kuten allekirjoittanut, joka on tehnyt lehteen yhden artikkelin tieteen historiasta.

Laajempi aihepiiri kuin vain usko ja tiede

Jumalallista seksiä

Dialogoksen aihepiiri on oleellisesti laajempi kuin Areiopagin pääasiallinen fokus (joka siis on olla luonnontieteen, filosofian ja teologian risteys), sillä se käsittelee uskon ja tieteen suhteen lisäksi muun muassa postmodernia filosofiaa, feminismiä, seksiä, helvettioppia, Jeesuksen ylösnousemusta, eksegetiikkaa ja ihmisoikeuksia.

Artikkelit pyrkivät tietoisesti tarttumaan useisiin sellaisiin kysymyksiin, joihin monet nykyajan ihmiset kristinuskossa kompastuvat tai joita he kristinuskossa kritisoivat. Joitakin kirjoituksia on julkaistu tai julkaistaan Areiopagilla kolumnina tai vieraskynänä (esimerkki 1).

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että lehden yhtenä kuvittajana on toiminut Jarkko Vehniäinen, joka saattaa olla monelle tuttu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa julkaistavan Kamala luonto-sarjakuvan piirtäjänä.

Jo pikaisenkin selaamisen perusteella käy kenelle tahansa selväksi, että lehti ei peittele sitoutuneisuuttaan, vaan kirjoittajat ovat kirjoittaneet niin sanotusti ”klassisen kristinuskon” näkökulmasta.

Toisaalta kirjoittajien ja julkaisijatahojen joukossa on hyvin suuri kirjo eri kristillisten tunnustuskuntien edustajia luterilaisista aina helluntailaisiin, baptisteihin ja katolisiin asti. Dialogoksen julkaiseminen ei pyrikään maalaamaan eri kirkkokuntien eroja piiloon, vaan on selvää, että tähänkin asti eläneet jännitteet ja erot jäävät toistaiseksi voimaan.

Näytteitä: John Lennox sekä David Bentley Hartin ”kristillinen vallankumous”

Lennox Jumala antaa perustan tieteelle

Lehdessä on monta mehevää aihetta ja jollain tapaa edustavien näytekappaleiden valinta on ainakin itselleni huomattavan vaikea pala. Nostan esille ensin kuitenkin julkisuusarvoltaan suurimman, eli huhtikuun lopussa Suomeen saapuvan Oxfordin yliopiston matematiikan professori John Lennoxin haastattelun.

Lennox toteaa haastattelussaan muun muassa, että kristillinen usko vaikutti historiallisesti aivan oleellisesti länsimaisen luonnontieteen syntyyn. Tämä historiantutkimuksen viimeaikainen löytö on siis jotakin sellaista, joka on levinnyt jo suhteellisen laajalle läntistä akateemista maailmaa rapakon molemmin puolin, vaikka laajan yleisön tietoisuuteen se ei olekaan vielä ehtinyt. Lennoxilta on ilmestymässä tänä keväänä yhden kirjan suomennos, joka Areiopagilla on tarkoitus arvostella.

Kemppainen kristillinen vallankumous

Toinen makupala on suomalaiselta teologilupaukselta ja rap-artistilta Lauri Kemppaiselta, joka referoi David Bentley Hartin näkemystä arvostamastaan ateistifilosofi Friedrich Nietzschestä.

Toisin kuin moni nykyajan ja entisajankin kriitikko, Nietzschessä Hartin mukaan pistää silmään se, että hän tuntee kritisoimansa kristinuskon jopa pelottavan hyvin ja syvällisesti – mutta hylkää sen täysin. Kemppaisen mukaan Hart ei kuitenkaan jää ilmaisuvoimassaan kakkoseksi, vaan ”käy Nietzscheä vastaan kuin kalevalainen kilpalaulaja”.

23 artikkelia, 5 professoria, 3 dosenttia, 3 muuta tohtoria ja risat

Areiopagista mukana joko haastateltavana tai kirjoittajana ovat Vesa Palonen, Olli-Pekka Vainio, Markus Korri, Emil Anton, Aku Visala ja tämän esittelyjutun kirjoittaja. Ellen täysin erehdy, niin yhteensä 23 artikkelin kirjoittajien ja haastateltujen joukossa on 5 professoria, 3 dosenttia, 3 muuta tohtoria ja lisäksi joukko tohtorikoulutettavia, maistereita, kandidaatteja ja opiskelijoita.

Tällainen listaus ei tietenkään saa toimia argumenttina minkään kannan oikeellisuuden puolesta, mutta se kertoo ainakin jotain kunkin aihepiirin kirjallisuuden tuntemuksesta ja siitä, että kyseessä ovat mietityt puheenvuorot, eivät jotkin satunnaiset blogipostaukset netin loputtomassa bittivirrassa.

Artikkelit järjestyksessä ja niiden kirjoittajat (linkitetty, jos kirjoittanut Areiopagille):

 • Vesa Palonen: Matka kristinuskon perusteluihin (lehden saatesanat lukijalle)
 • Lari Launonen: Maailmankatsomusten marketissa pitää valita järkevästi (Olli-Pekka Vainion haastattelu)
 • Veli-Matti Kärkkäinen: Voiko Jumalasta puhua mielekkäästi?
 • Markus Korri: ”Ihmisoikeuksien juuret ovat kristinuskossa” (Os Guinnessin haastattelu)
 • Emil Anton: Onko kristinusko suvaitsematonta?
 • Tapio Puolimatka: Uskon ja tieteen ristiriita ja muita myyttejä
 • Vesa Palonen: Kosminen hienosäätö – pelkkää sattumaa?
 • Harri Koskela: Onko järjenkäyttö uskonasioissa sallittua?
 • Lari Launonen: Uskominen on ihmiselle luonnollista (Aku Visalan haastattelu)
 • Markku Ojanen: Tekeekö usko onnelliseksi?
 • Säde Loponen: Perunan tunteet (pakina)
 • Miikka Niiranen: Neljä ratsastajaa luonnontieteen aallonharjalla
 • Pasi Turunen: ”Jumalan olemassaolo tarjoaa perustan tieteen tekemiselle” (John Lennoxin haastattelu)
 • Juha Ahvio: Postmoderni ajattelu – uhka vai mahdollisuus kristinuskolle
 • Lauri Kemppainen: David Bentley Hart ja kristillinen vallankumous
 • Mikko Sivonen: Mihin maailma on menossa?
 • Timo Eskola: Mikä on oikea kuva Jeesuksesta?
 • Ville Mäkipelto: Jumalallista seksiä
 • Timo D. Hämäläinen: Tekoäly ei synny tyhjästä
 • Pasi Turunen: Helvetti ja Jumalan rakkaus – ikuisuuskysymys
 • Markus Korri: William Lane Craigin johdonmukainen kristillinen maailmankatsomus
 • Matti Kankaanniemi: Miten ylösnousemususko syntyi?
 • Soili Haverinen: Ylistän Herraa = alistan rouvaa?

Julkaisijat aakkosjärjestyksessä:

Academicum Catholicum ry, Aikamedia Oy, Areiopagi.fi, Avainmedia ry, Hyvä Sanoma ry, Helluntaiseurakuntien koulupalvelu, Iso Kirja-opisto, Patmos Lähetyssätiö, Suomen Baptistikirkko, Suomen Evankelinen Allianssi ry, Suomen ev. lut. Kansanlähetys, Suomen ev. lut. Lähetyshiippakunta, Suomen ev. lut. Opiskelija- ja koululaislähetys ry, Suomen Helluntaikirkko ja Veritas Forum Finland.

Dialogos – usko ja tiede maailmankatsomusten torilla on tilattavissa Aikamedian sivuilta 5 euron hintaan, printtiversiona tai digitaalisena. Lehteä on saatavilla myös Veritas Forumin kevään keskustelutilaisuuksien yhteydessä.

Jos joku haluaa siis saada ainakin pintaraapaisun siitä, minkälaisia erilaisia vastauksia kristillinen usko voi antaa sitä kohtaaviin haastaviin kysymyksiin, Dialogos on mielestäni hyvä populaarijulkaisu, josta voi aloittaa.

Jos mielenkiinto herää ja jatkuu luonnontieteen, teologian ja filosofian suhteisiin, niin Areiopagi on se julkaisu, josta voi jatkaa.

Kuva: Andreas Rodler@Flickr.comCC BY-NC 2.0.

Ylös