Ajankohtaista / Toimitus / 8.3.2016

Professori Alister McGrath Areiopagin videohaastattelussa

Tammikuisen seminaarimme yhteydessä haastattelimme pääpuhujaa, Oxfordin yliopiston tieteen ja uskonnon tutkimuksen professori Alister McGrathia. Nyt haastattelu on valmiina katsottavaksi, suomeksi tekstitettynä.

Professori McGrath on yksi tämän hetken tunnetuimmista teologeista maailmassa, ja toimii luonnontieteen ja teologian suhteeseen erikoistuneena Andreas Idreos-professorina Oxfordin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

McGrath on vieraillut Suomessa useaan otteeseen, nyt viimeksi Areiopagin kutsumana. Vierailun yhteydessä haastattelimme McGrathia ja kysyimme hänen näkemystään 16 tieteen ja uskon alaan liittyvään kysymykseen.

Haastattelun videot löytyvät Areiopagin Vimeo-profiilista. Tässä artikkelissa näet muutamia maistiaisia videoista. Haastattelun kokonaiskesto on noin puoli tuntia.

Ensimmäisessä videossa McGrath vastaa samaan kysymykseen kuin muutama viikko sitten Tapio Luomakin: ”Miksi monien mielestä tieteen ja uskonnon välillä on konflikti tai sotatila?”

Ihmeitä on käsitelty Areiopagin monissa artikkeleissa. Myös McGrath sanoo oman näkemyksensä tässä videossa:

Tärkeää aihetta teologisen ja luonnontieteellisen selittämisen eri luonteista McGrath käsittelee kahdessa kysymyksessä. Tässä ensimmäinen, lyhyempi vastaus:

Ja tässä se pidempi:

Kysymyssarjan päättää McGrathin selostus siitä, kuinka hänestä luonnontieteitä opiskellessaan – ja osin ehkä sen vuoksi – tuli kristitty:


Voit katsoa kaikki loputkin videot tästä McGrath-soittolistasta.

Tieteen ja uskonnon dialogi kansi 200Mikäli kiinnostuit McGrathin näkemyksistä enemmänkin, suosittelemme vastikään hänen suomeksi julkaistua teostaan Tieteen ja uskonnon dialogi (Kirjapaja 2016), joka esittelee teologian ja luonnontieteen suhteesta käydyn keskustelun eri aiheet ja osapuolet. Teos on kirjoitettu alan yleisesitykseksi, ja sen avulla kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi päästä sisään keskusteluun.

Kirja on ehditty noteeratata eri puolilla kirkollista ja kristillistä mediaa ja internetistä löytyvät ainakin muutama kirjaa käsittelevä teksti, esimerkiksi tässä ja tässä.

PS. Muista laittaa videoista suomenkieliset tekstit päälle painamalla cc-nappia ruudun oikeassa alalaidassa: ScreenHunter_03 Mar. 05 10.48

Ylös