Avainsana: ennakkoluulo

7.7.2022 Artikkeli,

Ryhmänmuodostuksen moraalipsykologiaa: Christian Millerin haastattelu ja videoita Areiopagin seminaarista

Miksi samaan viiteryhmään kuuluvien tekoja arvioidaan erilaisin moraalisin perustein kuin viiteryhmään kuulumattomien tekoja? Teemaa käsiteltiin Areiopagin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä järjestämässä “The Moral Psychology of Religious Group Formation” -seminaarissa 1.–2.6.2022. Nyt julkaisemme seminaarin ensimmäisen päivän jälkeen kuvatut puheenvuorot sekä Christian Millerin haastattelun. 

Lue koko artikkeli

3.3.2015 Vieraskynä,

Minäkö ennakkoluuloinen?

Kuinka hyvin tunnet itsesi? Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että et todennäköisesti tunne itseäsi niin hyvin kuin luulet. Harva nykyään myöntää olevansa ennakkoluuloinen, mutta moni meistä silti sellaiseen lankeaa.

Käsitys, että ihmisen käyttäytyminen olisi kokonaan tietoisesti kontrolloitua, on ajasta riippuen ollut joko muodikasta tai epämuodikasta. 1900-luvulla Sigmund Freudin näkemykset tiedostamattomasta tunnetusti haastoivat ajatuksen, että tuntisimme oman mielemme. Mutta hänen teoriansa ei koskaan saavuttanut kannatusta luonnontieteilijöiden keskuudessa: yritykset testata sitä kokeellisesti eivät vakuuttaneet.Lue koko artikkeli

Ylös