Myyttejä luonnontieteen ja uskonnon historiasta

Tälle sivulle on koottu Areiopagi-verkkolehden tuottamia opetusmateriaaleja lukion ja yläasteen uskonnon, filosofian ja historian opetuksen käyttöön. Tämän sivun aiheet koskevat erityisesti historiallisia myyttejä koskien tieteen ja uskonnon suhdetta.

Alla olevissa osioissa käsitellään kuutta historiallista myyttiä, joita esiintyy kulttuurissamme erityisesti tieteen ja uskonnon rajapintaa käsittelevissä aiheissa, joskus jopa koulujen oppikirjoissa. Jokaisesta myytistä on artikkeli tekstinä ja ääneen luettuna audiona (ei vielä, vaan pilottivaiheessa audioita on saatavilla vain 1-2 artikkelissa).

1

Myytti 1: Isaac Newtonin mekanistinen maailmankuva teki Jumalasta tarpeettoman

Tässä osiossa opit, minkälaisia ajatuksia Isaac Newtonilla oli uskonnon ja luonnontieteen suhteesta.
Monivalintoja oikein 0/3
2

Myytti 2: Luonnontiede on aiheuttanut länsimaisen kulttuurin maallistumisen

Tämä osio käsittelee näkemystä, jonka mukaan luonnontiede olisi aiheuttanut länsimaiden maallistumisen. Osiossa opit, miksi näkemys ei pidä paikkaansa, ja minkälaisia muita ilmiöitä yhteiskuntien maallistumisen taustalla vaikuttaa.
Monivalintoja oikein 0/3
3

Myytti 3: Kirkko opetti, että Maa on litteä ja vastusti ankarasti muita käsityksiä

Litteän Maan myytin mukaan katolinen kirkko opetti keskiajalla maapallon olevan litteä. Tässä osiossa opit, miten kirkko todellisuudessa opetti.
Monivalintoja oikein 0/5
4

Myytti 4: Keskiajan kirkko vastusti tiedettä ja älyllistä kehitystä

Historiankirjoituksessa elää usein harhakäsitys, jonka mukaan keskiaika jäi pimeäksi ja takapajuiseksi, koska kristillinen kirkko vastusti kaikin voimin tieteen harjoittamista. Tässä osiossa opit, millainen kristinuskon ja luonnontieteiden suhde todellisuudessa oli keskiajalla.
Monivalintoja oikein 0/4
5

Myytti 5: Kirkko vastusti aurinkokeskeistä mallia, koska se siirsi ihmiskunnan pois maailmankaikkeuden arvokkaimmalta paikalta

Myytin mukaan katolinen kirkko vastusti Kopernikuksien aurinkokeskeistä mallia, koska se tiputtaisi maapallon pois universumin keskipisteestä. Tässä osiossa kerrotaan, miten kirkko todellisuudessa suhtautui aurinkokeskeisyyteen.
Monivalintoja oikein 0/3
Ylös