Ajankohtaista / Olli-Pekka Vainio / 24.3.2020

Mitä kuunnella karanteenissa?

Kun nyt monet joutuvat eristämään itsensä ja välttämään ihmiskontakteja, avautuu tässä mahdollisuus sivistää itseään podcastien muodossa. Olli-Pekka Vainio keräsi listan hyviä teologisia podcasteja, joita suosittelee Areiopagin lukijoille.

Ensimmäisenä tietenkin on mainittava Areiopagin oma suuren suosion saanut Areiopagi-podcast, jossa Lari Launonen, Aku Visala ja monet muut keskustelevat kaikesta mahdollisesta. Aloittaa voit vaikkapa aiheesta: Ovatko ihmiset pahoja?

Yksi korkeatasoisimpia teologisia keskusteluohjelmia on varmasti Justin Brierleyn Unbelievable? -podcast. Monien kiinnostavien jaksojen joukossa tuoreimpina on muutama virustilannetta käsittelevä jakso.

Jos takataskusta löytyy jo jonkin verran teologian perusteita, kannattaa ottaa kuunteluun Ryan Mullinsin The Reluctant Theologian, jossa Mullins haastattelee eri teologian alojen kovia nimiä. Tulevissa jaksoissa esiintyy myös muutama suomalainen teologi. Kylmäpäisille voimme suositella esimerkiksi Jumalan yksinkertaisuutta käsitteleviä jaksoja.

Hieman populäärimpi on William Lane Craigin The Reasonable Faith -sivusto, jolla on myös puhelinsovellus, jonka avulla pääsee käsiksi erittäin laajaan ohjelmakirjastoon.

Luterilaisen teologian syvintä olemusta tutkailevat Sarah Hinlicky Wilson isänsä Paul Hinlickyn kanssa The Queen of Sciences -podcastissa. Tässä jaksossa he pohtivat miksi Anselm Canterburyläisen sovitusoppi on saanut niin paljon kritiikkiä osakseen.

Katolisen teologian maailmasta kannattaa poimia Thomistic Institute, jossa vierailevan katolisen teologian huippunimet. Täältä löytyy sivuston kymmenen suosituinta jaksoa, joissa pohditaan esimerkiksi kauneuden olemusta ja sitä kuinka pimeää oikeasti keskiajalla oli.

The First Things -lehden podcastissa keskitytään enemmän yhteiskunnallisiin aiheisiin. Tässä jaksossa New York Timesin kolumnisti Ross Douthat kertoo kirjastaan Decadence, jossa kuvataan niinkin ajankohtaista aihetta kuin länsimaisen kulttuurin auringonlaskua.

Pökerryttävän laaja ohjelmakirjasto löytyy Lontoon King’s Collegen ylläpitämästä History of Philosophy without any Gaps -sivustolla, jossa käydään kirjaimellisesti läpi ihan kaikki. Kolminaisuusopista kiinnostuneille tässä Richard Crossin haastattelu, jossa ihmetellään keskiaikaisen filosofian subtiilejä distinktioita.

Robert Kuhnin haastatteluohjelma Closer to Truth on varmasti monille jo tuttu. Nyt kaikki jaksot ovat katsottavissa ilmaisesti Youtubessa.

Laajasti yliopistomaailmaa ja yhteiskuntaa koskettavista polttavista aiheista keskustellaan Heterodox Academyn podcastissa. Kuuntele tästä esimerkiksi Robert Talissen haastattelu, jossa käsitellään sitä mikä modernissa demokratiassa on mennyt pieleen.

Yksi maailman suosituimmista keskusteluohjelmista on tietenkin Joe Rogan Experience. Häneltä kannattaa kuunnella erityisesti Cornel Westin kanssa käyty keskustelu. Tämä kannattaa katsoa ruudulta, jos suinkin mahdollista.

Näillä pääset varmasti alkuun. Muista kuitenkin lähimmäisesi ja käytä kuulokkeita, jos muut eivät jaa kiinnostuksesi kohteita. Jos pidät sisällöistä, seuraa (subscribe) kanavia, jolloin tekijät saavat myös mainostuloja. Kerro hyvistä jaksoista myös ystävillesi.

Piditkö artikkelista? Voit tukea Areiopagin toimintaa kannatusjäseneksi ryhtymällä.

Kuva: insung yoon@Unsplash

Ylös