Seminaari: Luonnontiede, maallistuminen ja teologia (2015)

Radcliffe camera 1200Areiopagi järjestää maaliskuussa 2015 seminaarin ”Luonnontiede, maallistuminen ja teologia”, jonka pääpuhujana on Oxfordin yliopiston emeritusprofessori John Hedley Brooke.

Päivitys 25.2.: Seminaari on täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt. Seminaari kuitenkin tallennetaan ja jaetaan julkisesti mahdollisimman pian Areiopagi.fi-sivuston kautta.

Seminaari järjestetään 5.-6. maaliskuuta 2015 Helsingin yliopiston päärakennuksella, salissa 13. Seminaarin teemana on länsimainen aatehistoria ja sekularisaatio. Sen yhteydessä Areiopagi ja Kirjapaja julkaisevat suomenkielisen käännöskirjan Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta (Toim. Ronald Numbers, kääntänyt Kirsi Nisula, alkuteos Harvard University Press, 2010).

Suomeksi ei ole aiemmin ollut saatavilla yhtään uskonnon ja luonnontieteen historialliseen suhteeseen keskittyvää kirjaa. Galileo tyrmässä on artikkelikokoelma tieteenhistorian saralta, jossa 25 alan tutkijaa haastavat kukin yhden myytiksi katsomansa käsityksen tieteen ja uskonnon historiasta. Artikkelit ovat akateemisesti tasokkaita, mutta populaaristi luettavia ja kiinnostavia.

Pääpuhuja Oxfordista

John Hedley Brooke

Professori John Hedley Brooke

Seminaarissa yhdessä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa aiheesta esitelmöi myös eräs luonnontiede ja teologia-alan suuruuksista, John Hedley BrookeBrooke on Oxfordin yliopiston tieteenhistorian emeritusprofessori, ja hänen artikkelinsa Galileo-kirjassa käsittelee juuri luonnontieteen ja maallistumisen väitettyä suhdetta.

Brooke on kirjoittanut myös esimerkiksi tieteen ja uskonnon historiallista suhdetta käsittelevän perusteoksen Science and Religion: Some Historical Perspectives (Cambridge University Press, 1991). Professori Brooke on erikoistunut uskonnon ja tieteen suhteeseen ja tähän alaan liittyvää Andreas Idreos-professuuria hän hoiti vuoteen 2007 asti, kunnes jäi eläkkeelle.

Seminaarin muita yhteistyökumppaneita ovat Espoon hiippakunta sekä Suomen Akatemian huippuyksikkö Järki ja uskonnollinen hyväksyminen Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta.

Seminaarin ohjelma on seuraava:

Torstai 5.3.2015

Klo 14 Tervetulotoivotus. prof. Risto Saarinen ja dos. Aku Visala

Klo 14.15-15.15 Johtaako luonnontiede sekularisaatioon? prof. John Hedley Brooke

Klo 15.15-15.45 Kahvitauko

Klo 15:45-17.15 Paneelikeskustelu teemasta. prof. John Hedley Brooke, piispa Tapio Luoma, dos. Tommi Lehtonen, FT Lauri Järvilehto. Juonto: Aku Visala. Yleisökeskustelua.

Perjantai 6.3.2015

Klo 9.30-12.00 Kaksi esitelmää:

  1. Uskonpuhdistus ja sekularisaatio, dos. Olli-Pekka Vainio
  2. Elämän tarkoitus ja sekularisaatio, prof. Arto Laitinen

Klo 12-13 Lounas

Klo 13-14.30 Teologia ja luonnontiede keskiajalla, prof. Simo Knuuttila

Klo 14.30-15.00 Kahvi

Klo 15.00-16.30 Paneelikeskustelu: teologian ja luonnontieteen suhde. Keskustelua seminaariohjelman ja Galileo tyrmässä-kirjan pohjalta. Lopuksi yleisökeskustelua. John Hedley Brooke, Simo Knuuttila, Aku Visala, prof. Markus Olin. Juonto: Olli-Pekka Vainio

HUOM! Seminaari on maksuton, mutta pyydämme ilmoittautumaan etukäteen tämän linkin takaa löytyvällä lomakkeella. Lomakkeen täyttö kestää vain minuutin, ja auttaa seminaarin järjestelyissä.

Päivitys 25.2.: Seminaari on täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt. Seminaari kuitenkin tallennetaan ja jaetaan julkisesti mahdollisimman pian Areiopagi.fi-sivuston kautta.

Kuvat: Olli-Pekka Vainio John Hedley Brooke crop 2012 CHF Science Secularization 031″ by Conrad Erb – Chemical Heritage Foundation, Photograph by Conrad Erb. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
Ylös