Seminaari: Teologia ja tieteellinen maailmankuva (2016)

Areiopagi järjestää tammikuussa 2016 seminaarin ”Teologia ja tieteellinen maailmankuva”, jonka pääpuhujana on Oxfordin yliopiston tieteen ja uskonnon professori Alister McGrath.

Tieteen ja uskonnon dialogi kansi 200

EDIT: Seminaari videoitiin, ja videot ovat katsottavissa Areiopagin YouTube-kanavalta: torstain videot ja perjantain videot.

Seminaari järjestetään 14.-15. tammikuuta 2016 Helsingin yliopiston päärakennuksella, päärakennuksen pienessä juhlasalissa. Seminaarin teemana on tieteellisen maailmankuvan ja teologian välinen suhde.

Sen yhteydessä Areiopagi ja Kirjapaja julkaisevat suomeksi McGrathin kirjan Tieteen ja uskonnon dialogi, (kääntänyt Anne Leu, alkuteos Science and Religion: A New Introduction Wiley-Blackwell, 2009).

Seminaari on maksuton. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Kahvituksia varten pyydämme ilmoittamaan tulostasi tämän linkin kautta.

Pääpuhuja jälleen Oxfordista

Alister_McGrath 300

Professori Alister McGrath. Kuva: Matthias Asgeirsson.

Professori McGrath on yksi tämän hetken tunnetuimmista teologeista maailmassa, ja toimii luonnontieteen ja teologian suhteeseen erikoistuneena Andreas Idreos-professorina Oxfordin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Samaa oppituolia piti aikanaan hallussaan myös viime seminaarimme pääpuhuja John Hedley Brooke.

Nyt suomeksi julkaistava McGrathin teos esittelee teologian ja luonnontieteen suhteesta käydyn keskustelun eri osapuolet. Teos on kirjoitettu aiheen yleisesitykseksi, ja sen avulla kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi päästä sisään keskusteluun.

McGrath on itse taustaltaan sekä luonnontieteilijä että teologi; hänen ensimmäinen väitöskirjansa käsitteli biokemiaa, kun taas kaksi seuraavaa väitöskirjaa käsittelivät teologiaa ja aatehistoriaa.

Seminaarin muita yhteistyökumppaneita ovat Kuopion hiippakunta sekä Suomen Akatemian huippuyksikkö Järki ja uskonnollinen hyväksyminen Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta.

Seminaarin ohjelma on seuraava:

Torstai 14.1. 2016

Klo 14.00 Tervetulotoivotus

Klo 14.15-15.30 Luonnontieteen ja teologian suhde: ristiriita vai hyödyllinen dialogi. Professori Alister McGrath

Klo 15.30-16.15 Kahvitauko

Klo 16.15-18.00 Kirkon usko ja tieteellinen maailmankuva. Professori Risto Saarinen, Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola

Perjantai 15.1. 2016

Klo 10.00-11.00 Miksi emme voi olla puhumatta luonnontieteen ja uskon suhteesta. Professori Alister McGrath

Klo 11.00-12.00 Teologian ja luonnontieteen vuoropuhelu. Tohtorikoulutettava Laura Riuttanen, professori Kari Mielikäinen ja professori Lauri Malmi.

Klo 12.00-13.00 Lounas

Klo 13.00-15.00 Tosi kyseessä – pyrkiikö teologia puhumaan totuudesta? Tutkijatohtori Hanne Appelqvist ja dosentti Aku Visala.

Klo 15.00 Kahvitus

Seminaarille on luotu myös oma tapahtumansa Facebookissa. Muun muassa sitä kautta voit halutessasi levittää tietoa seminaarista.

Tervetuloa!

Kuva (McGrath): Wikimedia CommonsCC BY-SA 2.0
Ylös